Praćenje narudžbe
Foto kiosci
Informacije
tisak@cewe.hr

Moj korisnički račun

Molimo odaberite...
Prilikom odjave, iz sigurnosnih razloga, brišu se svi nespremljeni projekti i sadržaj vaše košarice.

Samo za nas: fotograf krajolika Ernie Suto otkrio je svoje tajne sa sedam pečata! – praktični savjeti za skok na novu razinu u pejzažnoj fotografiji

Ovo se još nikad nije dogodilo! Međunarodno priznati fotograf prirode Ernie Suto kroz vlastite je fotografije otkrio tajne i iskustva koja je skupljao tijekom nekoliko desetljeća. Sada možete iskoristiti njegovo znanje!

- Stativ je stabilan ako produžite noge i ne koristite središnji stup. - Obavezno skinite remen za oko vrata s fotoaparata ako snimate sa stativa jer će se zaljuljati na vjetru što može pomaknuti ekspo, a može se i prevrnuti. - Nikada ne ostavljajte svoj aparat sam, uvijek ga imajte sa sobom, jer jak vjetar može doći u svakom trenutku i oštetiti ga. - Pazite na horizont! Horizontalni aparati ne smiju se naginjati u bilo kojem smjeru! - Kamo god išli, uvijek skupljajte smeće za sobom, ne ostavljajte ništa! - Uvijek se sjetite da se ne isplati kopirati druge, jer se možete izdvojiti iz mase jedino ako pokažete nešto novo i jedinstveno. - Tražite nepoznate krajolike, pripremite se za fotografiranje, budite spremni za sve što vas čeka. Na internetu detaljno istražite lokaciju, pogledajte položaj sunca.

- Nemojte raditi fotografiju koju je netko već napravio! Za većinu ljudi na ovakvoj slici voda je potpuno bijela. Kao da je obojana. Savršena brzina zatvarača je tajna. Ovdje sam snimio 15 fotografija s različitim brzinama zatvarača. Pobjednik je bio oko četvrt sekunde. Dobro je da je voda na slici ovakva, jer se vide detalji na slici, a ne samo bijeli dio, koji ja zovem negativni prostor, jer ne sadrži nikakve informacije. Oko želi vidjeti detalje. Ova voda je toliko zadivljujuća da gledatelja uopće nije briga što je u pozadini.

- Dobro je kada vidite sliku i ne možete odlučiti što prikazuje, a to vas tjera na razmišljanje. To je snježna planina s crvenim stijenama. Fotografirao sam u kanjonu Bryce u Americi, tamo je jako rijetko vidjeti toliko snijega.

- Ova je slika snimljena u pustinji Mojave. Red suhog grmlja, koje bi inače bilo zeleno, pronašao sam sasvim slučajno. Tražite neobične stvari! Ovdje sam sa sobom poveo fotografa, bili smo višoj razini. Kad smo ugledali grmlja, odmah je htio otrčati dolje da fotka odozdo, ali mu nisam dopustio. Zašto? Budući da fotografiramo, ne smijemo hodati po lokaciji! Prvo sve fotografirajte iz daljine, a zatim se približite!

- Ako fotografirate detalje, ponekad je za sliku dobro dimenzionirati pejzaž. Činjenica da se u daljini nalazi osoba još više pojačava monumentalnost pustinje.

- Iza svake profesionalne fotografije stoji puno strpljenja i prihvaćanja. Ovo je stablo staro pet tisuća godina u Americi. Napravljeno od jedne ekspozicije. Znao sam što želim fotografirati, pa sam mjesecima čekao da se mliječna staza pojavi iznad stabla. U osam navečer izašao sam razgledati nalazište, za što sam se morao namučiti, jer je bilo na visini od 3500 metara, a onda opet u ponoć na fotografiranje. Uspio sam uslikati u dva ujutro. Za ovu vrstu slike važno je imati neki poseban oblik u blizini.

Svima želim lijepa svjetla!

Ernie Suto